Reise til en annen verden

Ikke langt fra Norge, i Sentral-Europa, ligger det et over tusen år gammelt, men likevel lite kjent land – Polen. Hva vet vi om det? Vi har hørt om Gdansk, Warszawa, Krakow og Auschwitz, noen av våre venner har til og med vært der. Vi har hørt om Solidaritet, Lech Walesa og Johannes Paul II. Og til slutt har vi hørt om polsk mat, som er en av de mest velsmakende i Europa. Jeg tror alle har hørt om bigos, schnitzel (kotlet schabowy) og pierogi minst en gang. Men få vet at det polske tradisjonelle kjøkkenet er svært variert. La oss nå stifte bekjentskap med de legendariske polske smakene, og det bare fra noen av regionene.

Pommern (Pomorze, nord Polen)

Assosieres hovedsakelig med fisk, men det er også rikdom av skoger, så i denne regionen ble det tradisjonelt spist retter med sopp og bær.

Den tradisjonelle suppen er langkokt kålsuppe på gåsevinger.

En annen suppe er kalt «oparzonka» – suppe laget av kokte poteter og geitemelk.

En annen suppe er «czernina», laget på kraft og andeblod, blandet med eddik og sukker. Smaken blir beriket med tilsetninger: kokte frukter (rosiner, kirsebær, druer) og honning. Denne suppen, kjent som «czarną polewkę» (svart suppe), ble servert til den unge mannen når han ble nektet datterens hånd.

Kjøtt ble spist bare på helligdager, og det var vanligvis fjærkre eller geit.

Man bør også huske på fisk, som serveres på ulike måter.

Marinert sild Roll-mops

Stor-Polen (Wielkopolska, vestlige Polen) er tradisjonelt kongeriket av poteter.

Poznań-poteter med «gzik» er den mest kjente retten, poteter kokt med skallet på, med hvit ferskost, vårløk, løk og rømme. Alle slags kløpper laget av rå eller kokte poteter, mel og deretter kokt, servert med sprøstekt svor eller stekt surkål: «kopytka», «szare kluski».

Potetpannekaker etter Poznań-oppskriften, laget av rårevne poteter og stekt i en panne, servert med rømme.

De tradisjonelle kjøttrettene inkluderer and Etter Poznań-oppskriften, stekt med epler og urter, ofte servert med surkål.

«Golonka»(svineknoke) etter Poznań-oppskriften med surkål og erter, saltet og kokt i grønnsakskraft, servert med kål, erter, brødskive og en kopp øl.

Og desserter.

Av mange har jeg valgt «rogale świętomarcińskie» (St Martin croissant.) Tradisjonelle søte horn laget av halvfransk deig, fylt med hvit valmue, nøtter og kandiserte frukter. Toppet med glasur og nøtter.

Dette er bare noen få utvalgte retter fra denne regionen.

St. Martin croissant

Podhale  (sørlige Polen)

Innbyggerne i de polske fjellene, stolte av sin tradisjon, språk og kultur, «Górale», førte et hardt liv under uvennlige forhold. De trengte næringsrike, kaloririke retter og laget dem av tilgjengelige produkter dyrket på relativt ufruktbar jord.

«Oscypek» – ost produsert bare i de polske fjellene, for hånd, fortsatt etter tradisjonell oppskrift. Laget av sauemelk, modnet i former og deretter tørket. Kan spises rå, røkt eller varmet på grillen.

«Kwaśnica» – surkål suppe laget av surkål og kjøttbuljong, ofte med lam og tørket sopp. Servert med poteter, biter av bacon eller stekt ribbe.

Kwasnica
Surkål suppe

En mettende og oppvarmende rett. «Placki po góralsku» eller «zbójnicku» – store potetpannekaker, servert med kjøttgryte.

Og noe å drikke bare i fjellene, «zyntyca».

Dette er en drikk som oppnås under produksjon av oster fra sauemelk. Frisk har en søt smak, flerdagers har en sur smak. Den er oppført på listen over tradisjonelle produkter.

 Podlasie (østlige Polen)

Dette er en ekstremt smaksrik matkultur som oppsto på et krysningspunkt av mange kulturer: tartarisk, jødisk, hviterussisk, ukrainsk og litauisk.

«Babka ziemniaczana» er en rett laget av finrevne poteter, løk, svinefett eller kjøtt, bakt til gyllenbrun farge. Interessant nok, det er ingen ensartet oppskrift på den. Like mange vertinner, like mange proporsjoner og serveringsmåter.

 «Kartacze» kommer fra Litauen. Dette er store potetklumper fylt med kjøtt, kokt og servert med sprøstekt bacon. Deilig og veldig mettende.

«Pierekaczewnik» kom til Polen sammen med tatarene. De bosatte seg i Podlasie for hundrevis av år siden, så deres spesialiteter har allerede blitt godt innarbeidet. Dette er en veldig tidkrevende rett, fylt med kjøtt eller cottage cheese med rosiner og frukt.

Podlasie er kjent for sine utmerkede pølser, tilberedt på en helt annen måte enn i resten av landet, laget av høykvalitets kjøtt.

«Kindziuk» er kanskje den mest kjente av dem. Laget av svinekjøtt og flesk, hakket i ganske store biter og formet som en tykk pølse. Røkt med kald røyk på riktig tidspunkt.

Kindziuk bør modnes i flere måneder.

Unike polske pølser

Og noe til dessert.

 «Sękacz». Dette er kanskje det eneste kaken som bakes over ilden, det krever tålmodighet og ferdighet. Laget av egg, hvor det tilsettes så mye som 40 egg per 1 kg mel. For å bake den trenger du en eikepinne og en ovn oppvarmet med ved. Tynne lag med deig helles over pinnen og bakes over ilden mens du snur den, som et spidd. Om Sekacz kan du lese mer her

Jeg nevnte bare noen få retter fra noen få regioner i Polen. Gjennom århundrene har Polen vært et land med mange kulturer og religioner, og deres innflytelse har også vedvart på det polske tradisjonelle bordet. Alle smakene er unike og vil ta deg med på en uforglemmelig reise gjennom mange kulinariske verdener.

Polsk mat er smakfullt

 

About Post Author